Mindset verandering door Dochter

mindset
“Ik stop, ik stop ermee …. Ik kan niet wachten tot de zomervakantie eindelijk begint.
Ik ben het zo zat dat ik er de hele dag buikpijn en keelpijn van heb.”
Deze woorden zijn van mijn dierbare honden wandel vriendin.
Als jaren is zij juf op een lagere school en de laatste jaren van groep 3, de “net-niet-meer-kleuters”.
In het keurslijf van het leren lezen programma dat gelijk loopt aan het “we gaan rekenen” programma raakte mijn vriendin steeds verder verstrikt of eerder nog “verstikt” in het strenge regime van het onderwijsprogramma.
Mijn vriendin is zeer getalenteerd, niet alleen als juf maar ook als persoonlijk coach voor haar collega’s.
Dikwijls werd zij al geconsulteerd door de andere juffen en meesters die het even met hun mindset niet meer zagen zitten.
Ze wist ze meestal weer op te peppen, maar voor haar zelf kon ze haar werk steeds moeilijker leuk maken.
Menige hondenwandeling was dit onderwerp van gesprek.
Wat was er aan de hand?
Eigenlijk kon ze het zelf niet goed benoemen, ze voelde zich gewoon slecht, niet lekker in haar vel en haar mindset was negatief, ze zocht daarvoor een verklaring.
Ik heb er diverse gehoord, werktijden, collega’s, moeilijke kinderen, agressieve ouders…toch kwamen we samen nooit bij de werkelijke kern van het probleem.
Toen op een dag haar adem stokte in haar keel, een mega brok in haar keel ontnam haar niet alleen de adem maar ook haar spraak besloot ze resoluut, “ik stop ermee, ik stop met lesgeven en ik ga gewoon ontslag nemen, na de zomer ga ik niet meer terug”.
Ze plande een nieuwe carrière waar ze als coach en healer/reader vele mensen zou gaan helpen en haar .
Dat deze stap ook financiële consequenties had, deerde haar niet….een nieuwe toekomst kwam haar toe en een frisse mindset! Ik gaf haar groot gelijk!
Tijdens onze wandelingen telden we de weken af, nog 8, 7, 6…..
3 weken voordat de schoolvakantie zouden beginnen zag ik haar op het hondenpad aan komen lopen, lachend liep ik op haar af, “ nog maar 3 weken, schat… wat heerlijk voor je!” riep ik al op afstand.
Nadat onze honden elkaar aan voor en achterkant weer hadden begroet vroeg ik haar hoe het ging zo richting het einde van haar juffen carrière.
“ohh, Ciselle, heb ik het nog niet verteld, ik heb besloten helemaal niet te stoppen en ik voel mij er zo gelukkig onder”.
Dat was een shift.. Ik had even tijd nodig om de schakeling te maken, wat was hier dan gebeurd?
Een MINDSET verandering, dat was het!
Hoe was deze verandering van haar mindset zo gekomen?
Haar een na jongste kind, dochter, had haar eindexamen VWO met prachtige cijfers gehaald, feest en opluchting en vol nieuwe plannen om te gaan studeren in september.
Iedereen was enthousiast, eigenlijk nog los van de studiekeuze, de dochter straalde en ze had nog meer goed nieuws… de studie stad van haar keuze was Leiden dus ja….Reizen zou bezwaarlijk zijn, te duur en te veel tijd!
Voortvarend was ze te werk gegaan, paps en mams hoefden zich geen zorgen te maken, een kamer had ze ook al gevonden, voor Leiden ook prima qua prijs euro 350,- per maand!
Het stralende opgewonden gezicht van haar dochter sloeg in als een bom bij mijn vriendin.
Ze dacht direct terug aan haar eigen studie tijd, haar eigen studentenkamer en alles wat er bij had gehoord.
Natuurlijk wilde haar dochter dat ook, maar ja hoe en vooral wie ging deze “woonlasten” betalen, er was niet op gerekend, alleen op gewone studiekosten.
De knop ging om bij mijn vriendin, als ze wel zou blijven werken, 2 dagen zou voldoende zijn om de kamer en nog wat extra’s te kunnen bekostigen, wat zou dat voor haar dochter betekenen?
Wat was nou eigenlijk 2 daagjes als ze het stralende gezicht van haar dochter in haar gedachten vast kon houden….
Begin september, een stralende nazomermiddag. Ik zie mijn vriendin de staat door rijden op haar fiets, een vrolijke gebloemde zwierige rok, een fris topje en haar rode haar wapperend achter haar aan golvend. Haar gezicht fris als was ze zelf weer 18… ze fietste of eerder leek te zweven over de weg maar wel zo snel dat haar naroepen geen zin zou hebben.
Gelukkig vonden een paar dagen onze honden elkaar weer en tijdens hun snuffel begroeting en kon ik mijn vriendin zeggen hoe prachtig ik haar vond die nazomermiddag!
Hoe liep dit verhaal af?
Mijn vriendin was met goede moed weer naar haar school en werk gegaan, met haar nieuwe mindset zag ze het zitten het ging immers zoveel moois brengen voor haar dochter. Op school werd ze met open armen ontvangen, het aan haar toegewezen klasje waren plots frisse nieuwe kleutertjes……
Geen dwingend programma maar kleine schatjes die de wereld nog geheel onbevangen bekijken.
Al direct waren ze dol op hun juffie en juffie ook op hen.
Nu was duidelijk wat mijn vriendin zo had gemist, de kleuters….
Zo viel alles op zijn plek, de mindset had haar gemotiveerd, de werk omstandigheden als door een wonder verbeterd en ik… ik zie haar 2 keer per week dag met wapperende rode haren door de straat fietsen, nu wel met vest of jas maar nog steeds met die jonge frisse blije blik….
Wat zou het voor jou betekenen wanneer jij jouw eigen mindset kon veranderen?
{ 2 comments… add one }
 • Anja Westerduin oktober 14, 2013, 11:44 am

  Lieve Ciselle,

  Waaneer komt jou boek uit?
  Je schrijft heerlijk een genot om te lezen.
  Door het lezen zie ik het als een film voor mij en zo hoort het toch.
  Xx

  Reply
 • Marianne Tempelaars november 19, 2013, 2:46 pm

  Heerlijk genoten van bovenstaand verhaal.

  Reply

Leave a Comment